Harri Haanpää

Facebook repii kansallista yhtenäisyyttä

The Observer paljasti hiljattain, miten Cambridge Analytica oli saanut Facebookilta hyvin yksityiskohtaisia tietoja sadoista miljoonista yhdysvaltalaisista ja käyttänyt näitä tietoja Yhdysvaltain presidentinvaaleihin lähettämällä räätälöityä mainontaa hyvin pienille ihmisryhmille. Tapaus on ongelmallinen ainakin tietosuojan ja demokratian kannalta.

Tietosuojan kannalta Ian Bogost avaa kirjoituksessaan My Cow Game Extracted Your Facebook Data, miten valtavan avoimesti Facebook lapioi yksityiskohtaisia tietoja käyttäjistä sovellusten kehittäjille. Cambridge Analytican tapauksessa erityisen pahalta tuntuu, että he eivät saaneet tietoa ainoastaan persoonallisuustestinsä vastaajista, vaan myös vastaajien Facebook-kavereista.

Kyllähän kaikki tavallaan tiesivät, että Facebookin olemassaolon tarkoitus on käyttäjien profilointi mainontaa varten. Sittenkin tapauksen laajuus ja vaikutukset yllättivät. Cambridge Analytica on ilmeisesti sotkeutunut ainakin Kenian, Nigerian ja Yhdysvaltojen vaaleihin ja mahdollisesti Brexit-äänestykseen. Mikael Jungner ei syyttä ole huolissaan myös Suomen demokratiasta.

Demokratian kannalta ei ole erityisen ongelmallista, että vaalimainontaa kohdistetaan tärkeisiin äänestäjäryhmiin. Ongelmallista on, että hyvin täsmällisiin sirpaleisiin kohdistettu mainonta pysyy piilossa eikä nouse julkiseen keskusteluun. Tällöin tosiasiallisesti mahdollista haastaa edes räikeimpiin valheisiin perustuvia väitteitä, ja kansakunta jakautuu. Demokratia tarvitsee julkista keskustelua, ei täsmäkohdistettua salaista mustamaalausta.

Ilmankin tällaista täsmämainontaa Facebook on yhteiskuntaa repivä voima. Alustan toimintamalli perustuu yksityiskohtaisen profilointidatan keräämiseen ja siihen, että saadaan ihmiset koukuttumaan tunteisiin, joita Facebook herättää. Siksi käyttäjille näytetään materiaalia, jonka Facebookin algoritmit päättelevät kirvoittavan tunnereaktioita. Mekanismi on omiaan ruokkimaan kehitystä, jossa käyttäjille näytetään heidän ennakkokäsityksiään vahvistavaa, tunnereaktioita provosoivaa materiaalia. Näin ihmisten käsitykset polarisoituvat ja kansa jakautuu. Mitenkähän Suomessakaan mahtaa hallituksen muodostaminen onnistua ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen?

Facebook on raivostuttava ja hirvittävää ajanhukkaa, mutta myös hyödyllinen. Tuttavien ja sukulaisten yhteydenpidon lisäksi monet yhdistykset käyttävät Facebook-ryhmiä toimintansa järjestämiseen. Toisaalta Facebook – täsmäkohdistetulla mustamaalausmainonnalla tai ilman sitä – repii myös suomalaisia erilleen ja heikentää kansakuntaamme. Hinta tästä viihteestä on kovin korkea. Eikö olisi aika poistaa Facebook tili?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Sehän nyt ei ole facebookin syy että politikot pyrkivät populistisin menetelmin vaikuttamaan äänestäjien mielipiteisiin. Tätä tehdään jokatapauksessa, on aina tehty.

Jos vain ihmisten salaiset ja vähemmän salaiset ajatuskuviot, huolet, pelot, väärät käsitykset ja muut sellaiset ovat politikkojen tiedossa, tai jostain syystä tulevat jonkun politikon tietoon, niitä käytetään vaalikamppanjassa hyväksi.

Nyt vain tilanne on se että on tällainen facebook ja on muitakin toimijoita, jotka saavat nämä tiedot ihmisten peloista, ennakkoluuloista, vääristä ja oikeista käsityksistä ja kaikesta mahdollisesta selville paljon tehokkaammin kuin joku populisti, kuten Veikko Vennamo tai Timo Soini.

Nyt nämä vaalien kannalta tärkeät tiedot voi saada ilman että kiertää niinsanotusti vaalipiiriä ja kuuntelee ihmisten horinoita erilaisissa tupailloissa. Tiedot voi ostaa rahalla niiltä jotka ne ovat valmiiksi keränneet, kuten facebookilta.

Tällä tavalla ratkaistiin tällä kertaa brexit- äänestys ja USA:n presidentinvaalit. Tulevaisuudessa tullaan käyttämään samoja meteodeita.

Ne jolla on rahaa ostaa tiedot Facebookilta tai muilta vastaavilta toimijoilta tulee tulevaisuuden vaalivoittajia.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

” Sehän nyt ei ole facebookin syy että politikot pyrkivät populistisin menetelmin vaikuttamaan äänestäjien mielipiteisiin.”

Eihän se minkään media-alustan syy ole, sehän on niiden tarkoitus. Seurattavat, mielenkiintoiset henkilöt ovat heidän mielestään ihanteellisia persoonia heille.

”Tiedot voi ostaa rahalla niiltä jotka ne ovat valmiiksi keränneet, kuten facebookilta.”

Tämä tekeekin nämä alustat vaarallisiksi ja arveluttaviksi, koska rahalla ratkaistaan se kuinka hyvin niitä pystyy hyödyntämään, eikä aina välttämättä hyväksyttäjä menetelmiä käyttäen.

”Ne jolla on rahaa ostaa tiedot Facebookilta tai muilta vastaavilta toimijoilta tulee tulevaisuuden vaalivoittajia.”

Tuossa olet enemmän kuin oikeassa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Eikö olisi aika poistaa Facebook tili?"

Minä en näe mitään henkilökohtaista syytä poistaa Facebook tiliä. Se nyt vain muuten on niin tylsä ja keinotekoisen tuntuinen ympäristö että olen vältellyt sitä jo vuosikaudet, ihan vain siksi että on mukavampaa kun siellä ei käy ihmettelemässä maailman menoa. Ihmettelemistä riittää muutenkin, mutta Facebookissa sitä ihmetystä on aivan liikaa.

Toimituksen poiminnat