Harri Haanpää

Donald Trump, somekohina ja ilmastonmuutos

Ilmastojärjestö 350.orgin vetäjä Bill McKibben pohti tuoreessa kirjoituksessaan, miten ilmastonmuutos jää yhdysvaltalaisessa mediassa Donald Trumpin liukuhihnalta tuottamien yhä uusien kohujen jalkoihin.

Hän oli laskenut New York Timesin vieraskynäpalstalta, että alkuvuoden 660 vieraskynäkirjoituksesta (op-ed) ainoastaan kuusi – yksi ainoa prosentti – käsitteli ilmastonmuutosta. Eikä ihme: Trumpin twiitit tuntuvat uhkaavan milloin ydinsotaa, milloin perustuslain romuttamista. Tietenkin median pitää reagoida sellaiseen.

Ehkä Yhdysvallatkin vielä palaa rauhallisempaan poliittiseen tilanteeseen, jossa jatkuvasti kohisevat päivänkohtaiset kriisit eivät peitä alleen hiljaisesti etenevää ilmastonmuutosta. Voi olla, että Trumpin jälkeen maa saa taas vakaamman johtajan. Mutta aika kuluu koko ajan.

Eikä aikaa ole. Napajäät sulavat, ja Suomessakin koimme juuri lämpimimmän ja kuivimman toukokuun ikiaikoihin. Ilmastonmuutos on siitä visainen pulma, että kun ilmakehään pääsee hiilidioksidia, se pysyy siellä hyvin pitkään. Siksi päästöjen lopettamisella on hyvin kiire.

Jos olisimme kääntäneet maailman hiilidioksidipäästöt laskuun vuonna 2000, olisi Pariisin sopimuksen kahden asteen tavoitteeseen pääsemiseksi riittänyt leikata päästöjä 3 % vuodessa. Nyt, vuonna 2018, meidän olisi käännettävä päästöt jo 10 % vuosittaiseen laskuun. Tarvittava tahti on jo huikean haastava.

Mutta emme me tarvitse Donald Trumpia ilmastonmuutoksen unohtamiseen. Tällä viikolla Suomi-some on täyttynyt Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valitun esitettyä näkemyksiään homoista ja homoudesta, ja seuraava somekohu odottaa nurkan takana.

Helsingin Sanomissa näyttäisi olevan kolme pääkirjoitusta päivässä, eli alkuvuonna kaiketi hieman alle 600 pääkirjoitusta. Haulla ilmastonmuuto löytyy vain 16 kirjoitusta, joista niistäkin valtaosassa ilmastonmuutos mainitaan vain ohimennen. Vastaavasti haulla sote- löytyy 43 kirjoitusta, joista suurin osa todella käsittelee sote-uudistusta.

Tiedämme kai jo kaikki, ettei sote-lakeja voida hyväksyä ennen kesälomia, vaan aikaisintaan syksyllä, jos uudistus ylipäätään pysyy kasassa. Saisimmepa myös kuulla syyskuussa Kaliforniassa järjestettävän suuren Global Climate Action Summit 2018 -ilmastokokouksen annista.

Ei muuten, mutta ilmastonmuutoksen torjumisella alkaa olla todella kiire. Sote-uudistusta on nyt väännetty vuosikymmen. Jos ilmastonmuutoksen kanssa hukataan vielä 10 vuotta ennen kuin päästöt saadaan kääntymään laskuun, kahden asteen tavoitteeseen pääsemiseksi päästöt pitää saada laskemaan jo 30 % vuodessa. Niin nopeasti maailma ei kerta kaikkiaan muutu, ei ainakaan hyvällä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei muuten, mutta ilmastonmuutoksen torjumisella alkaa olla todella kiire."

Oletko laskenut montako tuulimyllyä tarvitaan ilmastonmuutoksen lopettamiseksi?

Käyttäjän LauriHeimonen kuva
Lauri Heimonen

Ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotulle ilmaston lämpenemselle ei todellisuudesta ole asianmukaista näyttöä olemassa.

Sensijaan on olemassa lukuisia näyttöjä todellisuudesta, jotka todistavat, että nykyinenkään ilmakehän hiilidioksidipitoisuus ei ilmaston lämpenemistä hallitse. Esim. luonnonlakien mukaan ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttama osuus ilmakehän hiilidioksidipitoisuudessa on korkeintaan luokkaa 5 %. Sen lisäksi useat havainnot osoittavat, että viimeaikoina ja viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden trendit ovat seuranneet ilmaston lämpötilatrendejä eikä päinvastoin.

Jokainen voi itsekin hyvin ymmärtää, että nykyinenkään ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvihuonenekaasuna ei ilmaston lämpötilaa hallitse, kun seuraa, miten viimeöinä on yöhallojakin esiintynyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Trump teki viisaasti jättäytyessään pois Pariisin sopimuksesta, eihän se velvoita mihinkään mutta asettaa maksuvaatimuksia länsimaille rahoittamaan kehittyvien maiden lisäpäästöjä uusien hiilivoimaloiden rakentamisessa.

Käyttäjän ToniRintala kuva
Toni Rintala

Milloin Kiinaa, tuota pahinta saastuttajaa, pyydetään mukaan vähentämään päästöjään?
Harri, oliko tämä jokin parodiablogi??

"Jos olisimme kääntäneet maailman hiilidioksidipäästöt laskuun vuonna 2000, olisi Pariisin sopimuksen kahden asteen tavoitteeseen pääsemiseksi riittänyt leikata päästöjä 3 % vuodessa."

Ketkä me?? Suomihan on maailman paras maa tässä päästöjen hallinnassa.. Komenna niitä muita. Kiinaa, Intiaa, Aasiaa, Afrikkaa, Venäjää, Yhdysvaltoja, Saksaa, Puolaa, Eurooppaa,... ja sitten vasta meitä suomalaisia!

Käyttäjän ristojkoivula kuva
Risto Koivula

Kiina on ylivoimaisesti eniten vähentänyt päästöjään, muistaakseni mm. puolittanut kivihiilen käytön.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Valtamedia on jättänyt uutisoimatta, että Pariisin ilmastosopimus on jo kokenut kehtokuoleman. Rahasto, johon piti kertyä vuosittain 100 miljardia dollaria on saanut kasaan tähän mennessä vaivaiset 10,3 miljardia eikä ole liikahtanut vuoteen ylöspäin. Toinen vakava seikka alusta pitäen on ollut, että länsimailla ei ole tarjota hiilivapaata energiantuotantoteknologiaa kehitysmaille, kun siihen ei ole pystynyt edes kaikkien insinöörien ihmemaa Saksa.

Pariisin ilmastosopimus oli presidentti Obaman runnaama hanke, johon kaikkien G20-maiden johtajien piti lähteä mukaan säilyttääkseen kasvonsa. Muut valtioiden päämiehet tulivat mukaan rahan toivossa. Pariisin sopimus on esimerkki sopimuksesta, joka on täysin irrallaan todellisuudesta. Jonain kauniina päivänä asia valkenee valtamediallekin. Ehkä myös vihreälle aatesuunnalle.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Järjestelmä on epäjohdonmukainen. Yhteiskunnan tehtävä olisi suojella väestöä (muun ohella) ympäristöuhilta. Sen takia rajoitus- tai kieltolistalle päätyneiden aineiden luettelo on todella pitkä. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi kuitenkin ollaan nähty vasta näpertelyä.

Käyttäjän ristojkoivula kuva
Risto Koivula

USA:n ulkoministeriön tiedottaja: Normandian maihinnousu merkittävä tapahtuma USA:n ja Saksan suhteissa.

(Näin puhutan susjuvasti asiasta kuin asiasta tietämättä siitä yhtikäs mittää...)

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/...

D-Day is example of America's 'strong relationship with German government', Trump State Department spokeswoman says

'You have six months to educate Heather Nauert on the history and significance of Pearl Harbor before she cites it as an example of strong US-Japan relations'

A State Department spokeswoman has been ridiculed for citing the D-Day invasion as an example of America’s “very strong relationship” with Germany.

“We have a very strong relationship with the government of Germany,” Heather Nauert said.

“Looking back in the history books, today is the 71st anniversary of the speech that announced the Marshall Plan. Tomorrow is the anniversary of the D-Day invasion. We obviously have a very long history with the government of Germany, and we have a strong relationship with the government of Germany.”

During the D-Day invasion on 6 June, 1944, around 156,000 British, American, Canadian and other Allied troops stormed the beaches of Normandy to establish a foothold in Nazi-occupied France.

Toimituksen poiminnat