Harri Haanpää

Trump, Putin sekä öljyvaltiot USA ja Venäjä

Alkuviikon huippukokouksen jälkeen on hämmästelty Vladimir Putinin ja Donald Trumpin läheisiä suhteita. Ne tulevat ymmärrettävämmiksi, kun tutkailee viimeaikaisia öljyntuotantotilastoja.

Venäjän talous on kovin yksipuolinen ja lepää fossiilisten polttoaineiden varassa. Kansainväliset ilmastonmuutoksen vastaiset toimet ovat siten uhka Venäjän taloudelle.

Yhdysvaltain talous ei ole yhtä yksipuolinen, mutta ilmastonmuutoksen torjunta olisi uhka myös fossiili-intresseille, joita Trump edustaa. Yhdysvallatkin on viime aikoina lisännyt öljyntuotantoaan tuntuvasti.

Tällä hetkellä maailman suurimmat öljyntuottajat ovat

  1. USA (11,00 miljoonaa barrelia päivässä)
  2. Venäjä (10,56)
  3. Saudi-Arabia (10,10).

Tähän kuvaan sopii hyvin, että Trump sanoutui irti Pariisin ilmastosopimuksesta. Venäjä on ainakin nimellisesti mukana, mutta luulenpa, etteivät hekään kovin pahoillaan ole Trumpin tempauksista.

Ilmastonmuutos on nousemassa yhä tärkeämmäksi kysymykseksi maailmanpolitiikassa. Jos nyt USA ja Venäjä muodostavat maailmanpoliittisen öljyakselin, muiden – EU, Kiina, ynnä muut – on vastapainoksi muodostettava uusiutuvan energian allianssi. Ja kun Trump käynnistelee kauppasotaa, muut voisivat vastata siihen hiilitullein, kuten ilmastotutkijat ehdottavat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

USA on myös suuri öljyntuojamaa ja öljyn hinta ratkaisee, kannattaakö USA:n omia, mittavia liuskeöljyvarantoja hyödyntää, vai onko tuontiöljy kuitenkin halvempaa.

Öljyä löytyy jatkuvasti yhä lisää, eli fossiilisten polttoaineiden käytölle ei vieläkään näy loppua. Lisäksi öljy tulee halpenemaan kunhan itäisen Välimeren öljy- ja kaasukenttiä ryhdytään hyödyntämään täydellä teholla.

mm. suuri öljyn kuluttaja Israel tuottaa jo omat öljynsä itse.

Ilmastonmuutos hautautuu suurvaltapolitiikan ja sen säätelemän energian hinnan alle.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha-Pekka Kosonen

Yhdysvalloissa/Kanadassa öljyntuotanto toimii markkinaehtoisesti yksityisten pörssinoteerattujen öljy-yhtiöiden toimesta. Raakaöljyn markkinahinta sääntelee tuotantoa pohjoisamerikan öljykentillä ja offshore porauksissa. Öljyn maailmanmarkkinahinta siis ratkaisee koska tuotanto on voitollista. Merkittävällä tappiolla yhtiöt eivät öljyä poraa ja ostavat öljynsä markkinoilta.

Venäjän ja useimpien OPEC ryhmittymän tuottajien on myytävä öljyä aina maailmanmarkkinahintaan. Öljyyn perustavan taloutensa johdosta heillä ei juurikaan ole muita vaihtoehtoja. Toki hintaa voidaan säädellä tuotantorajoituksista sopimalla kuten juuri tällä hetkellä tapahtuu. Rajoituksissa ovat tällä hetkellä mukana OPEC ja Venäjä.

Joidenkin on myytävä aina öljynsä oli hinta mikä tahansa !

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ilmastonmuutos on nousemassa yhä tärkeämmäksi kysymykseksi maailmanpolitiikassa"

Ainoastaan EU:ssa joka haluaa aiheuttaa kilpailuhaittaa omalle teollisuudelleen.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kiina joka sai luvan lisätä päästöjään tonne 2030 asti on vihertäville joku ihme esimerkki jatkuvasti?

Kiinassa ja Intiassa on hetken päästä yli puolet koko maapallon automäärästä, miten olis vihertävät jos siirtyisitte joukolla sinne paasaamaan yksityisautoilun hirvittävistä haitoista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ovatko vihreät koskaan huomioineet niitä globalisaation tuomaa 60 000 valtamerilaivaa jotka jäteöljyn voimalla kuljettavat tarpeellista ja turhaa tavaraa Aasiasta länsimaihin, USA:n ja Europpaan? Vihreät puhuvat ekologisuudesta ja ketjukaupat pistävät asiakaspalautuksena saadut jääkaapit suoraan jätemurskaimeen eli todella vihreää ja kestävää kehitystä?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ainakin vuonna 2016 Yhdysvallat oli suurin co2-päästöjen pudottaja siinä kuin EU:n päästöt pysyivät ennallaan.
http://www.iea.org/newsroom/news/2017/march/iea-fi...

Myös 2017 päästöt vähenivät, täksi vuodeksi ennustetaan pientä nousua ja ensi vuonna päästöt eivät kasvaisi:
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=34872

Riippumatta erilaisesta lähestymistavasta, Yhdysvallat ei jää jälkeen Euroopan "päästöleikkauksista". Esimerkiksi Euroopan suurimman saastuttajan Saksan päästöt ovat tasaisessa nousussa huolimatta julistuksista ja valtavista investoinneista uusiutuvaan energiaan.

Toimituksen poiminnat